
Firmalar için Yedekleme neden önemli ve 3-2-1 nedir?
Firmalar nefes aldığı müddetçe ve hayatlarına devam ederken, çeşitli önemli yatırımlar yapmak zorundadır. Günümüz koşullarında ise, özellikle internetin yoğun bir şekilde kullanımı, siber saldırıların artması da bu yatırımların ciddi oranda arttırılmasını zorunlu hale getirmiştir. Lâkin ne var ki, ülkemizde varolan şirketlerin yaklaşık %62’si bu yatırımları yapmıyor. Klasik tabir ile; “Aman bize birşey olmaz etimiz ne budumuz ne” yada “önce birileri ceza yesin duruma göre bakarız. ” ya da “hele bir olsunda sonrasına bakarız”. Aslında bunların vizyonsuz patron, yönetici ve diğer kategorilerdeki personellerin günü kurtarma ve geleceğin teknolojilerine uyum sağlayamaması anlamına geliyor.
Gelelim şirketlerin en büyük sıkıntılarından başlamaya. Şirketlerde yaşanan en büyük sıkıntı, mevcuttaki verilerin yedekli yapı karşısında patronların ihtiyaç duymaması, daha doğrusu yedeklemeye ihtiyaç duymaması, yedekleme yapsa bile koruması gerektiğinin farkında olmaması ve başlarına birşey gelmeden kesinlikle yatırım yapmayı düşünmemeleri, “bunu yapabilecek bütçemiz yok” bahanesi, dolar kuru bahanesi gibi sayarak bitiremeyeceğimiz bahaneler zincirleri ortaya koyabilirim.
Vizyoner şirket patronlarına baktığımızda kısa zamanda nasıl yükseldiklerini görebiliyoruz aslında. Ama onu reddedip kendince daha iyi olduğunu düşünüp teknolojik altyapıya yatırım yapmıyorlar. Bu arada Türkiye, dünya sıralamasında en çok verisi ele geçirilen ülkelerde üst sıralara doğru hızla tırmanmakta. İnanmazsanız bakın kendiniz görün
Bu makalemde, aslında Yedekleme nedir gibi bir başlık atmayacağım yada bir açıklama yapmayacağım. Çünkü bu konu ile ilgili bir sürü deneyimli arkadaşımız makalelerinde zaten herseye detaylı anlattı. Ben burada yedeklemenin özellikle kritik gereksinimi olan 3-2-1 sisteminden biraz bahsedeceğim.
Yedekleme biliyorsunuz; mevcuttaki verilerin bir kopyasının alınması ve kriz anlarında (sel,deprem,elektrik kesintisi,çatı akması, damın çökmesi, farenin kablo kemirmesi) gibi olaylarda çalışmayan sistemin ayağa kalkmasını sağlayan teknoloji olarak düşünebiliriz. Burada 3-2-1 mantığı ise şudur:
- 3 adet verinin kopyasının bulunması; yani 1.kopya verinin kendi kopyası, diğer 2 kopya ise, bu ana veririn yedeklenmiş kopyaları anlamına geliyor.
- 2 adet farklı depolama birimine bu yedeklerin kaydedilmesi; yani burada diyorki “Arkadaş sen sadece sunucun ya da Storage’ın üzerinde hepsini depolama, farklı yerlere kaydetmen lazım” diyor. Bu farklı yerler dediğimiz, Tape birimi, NAS cihazları, harici harddisk (evet evet bu bile olabilir, ama tavsiye etmiyorum) bunun gibi platformlara aktarın diyor. Bunu derkende şunun için söylüyor: fiziksel olarak depolama biriminiz hasar gördüğünde diğer cihaz üzerinden veriyi geri çekip tekrar çalışmaya devam edebilirsiniz diyor.
- 1 adet offsite yedekleme yani şirket dışına veriyi kopyalamak yada yedeklemek diyelim. Bunu genellikle bulut platformları olarak önermekle birlikte, Türkiye’de bunu, flash belleğe alma, yada şirket bilgi işlem&patronun evine NAS cihazı koyup yedeklerinin oraya alınmasını sağlamak gibi düşünüyorlar ama yanlış. Yada şirketin birden çok lokasyonu farklı şehirlerde olabilir buralara da bir offsite yedek olarak planlayabilirsiniz.
Evet bunları şematik olarak aşağıdaki gibi düşünebilirsiniz. Bakın söyleyince ne kadar kolay görünüyor değil mi? Aslında uygularken de kolay ama siz bunu istemiyorsunuz eyyyy patronlar
RESİM
Şimdi okuyanlar şunu diyeceklerdir: “iyi tamam yedekleme diyorsun da hangi markayı öneriyorsun?” diye çok başlangıç sorusu gelebilir. Cevabı yine basit “Herhangi birini alın”. Çünkü burada bir sürü marka var ve hepsi alanında ciddi anlamda başarısı olan markalar. Bazılarını sayayım sizlere:
- Acronis
- Veeam
- Storagecraft
- Commvault
- Arcserve
- Carbonite
Bunları çoğaltabiliriz. Hepsinin kendine özgü teknolojileri ve artıları söz konusu. Önemli olan şunu düşünmeniz arkadaşlar ve dinazor kafalı patronlar: ” Şirketiniz insan bedeni ise, veri damarlarında akan kan” olarak düşünmeniz gerekiyor. Böyle düşündüğünüzde ne demek istediğimi gayet iyi anlayacaksınız.
Yedekleme tarafında cevabını alabileceğiniz ve pek çok konuya değindiğimiz Canlı yayınımız “Dertleşiyoruz” programımızda, değerli dostum Veeam markasında görev yapan lisanslama uzmanı İbrahim Buraev ile bunların hepsini dinleyebileceğimiz videomuzuda paylaşmak istiyorum sizlerle.
Son olarak tekrar hatırlatmakta fayda var. Veriniz kıymetli ve veri olmadan siz iş yapamazsınız bunu bilmeniz gerekiyor. Ben her ürünü alıp hepsini ayrı ayrı backup yapın demiyorum, adam gibi sisteminizi analiz edin ve bunun yapılması gerektiğine inanın ve patronlara inandırın.
Hepinize bol klonlu backup aldığınız günler dilerim.